Könyvajánló

E-mail Nyomtatás PDF

El Camino/ az út, ami haza visz

Se vége se hossza a Santiago de Compostellába vezető zarándokút megtételéről és az azon szerzett tapasztalatokról szóló könyveknek. A Tolvaly Ferenc (legutóbb: 201201424) elindította El Camino-láz ezúttal Sándor Anikót ihlette meg, így erre az esztendőre is jut beszámoló a nyolcszáz kilométeres útról. A szerző kötetében a negyven napos (evangéliumi szám) gyaloglás lélekben megélt csodáit fogalmazza meg, s legfőképp azt a csodát, miként értékeli át addigi életét egy "középkorú, magyar nő", aki "egy délelőtt felállt légkondicionált luxusirodája hűs asztala mellől Zarándoklatra indult, de fájdalmas vezeklés lett belőle". Az önvallomás, belső utazás műfaját kedvelő olvasóknak jó szívvel ajánlható mű.

E-mail Nyomtatás PDF

Longbourn árnyékában

 

Jane Austen örökbecsű klasszikusának, a Büszkeség és balítélet-nek (201303083) egyfajta továbbgondolása, vagy még inkább kiegészítése Jo Baker regénye. A kor, a helyszín ugyanaz: a kies tizenkilencedik századi Hertfordshire, s ölelésében a Bennett-ház, Longbourn. Csakhogy ezúttal a főszerepet nem a Bennett-lányok játsszák, hanem az őket az eredeti változatban szinte láthatatlanul, de mindenképp statisztastátuszban körülvevő szolgálók. A legfontosabb karakter Sarah, az elárvult szobalány, aki egyébbel sem tölti a napját, mint hogy mossa szennyest, súrolja a padlót, hámozza a zöldségeket a Bennett-háztartásban. Ám hiába rabolja el napja nagy részét a munka, Sarah érzelmei nem lobognak kisebb lángon, mint bármely nemes kisasszonyé. Így aztán, amikor egy új, titokzatos fiút vesznek fel inasnak Longbournba, a fiatal szolgálólány megismeri az igazi vágyat és szerelmet... Jo Baker könyve - bár elsőre annak tűnhet - jóval több, mint az eredeti mű árnyéka, utórezgése: hiteles és színes képet nyújt a korabeli szolgálóréteg életéről, mindennapjairól, sajátos társadalmáról, egyenrangú emberré emelve őket azokkal az arisztokratákkal, akiknek kénye-kedvére, szolgálatára gyakorta ráment az egész életük. Az igényesen, klasszikus stílusban megírt kötet minden olvasónak tartalmas időtöltést ígér.

E-mail Nyomtatás PDF

Mrs. Kennedy és én

A kötet szerzője, Clint Hill, az Egyesült Államok Titkosszolgálatának kötelékében dolgozott a hatvanas években, munkáltatójától 1960. november 11-én azt a megbízatást kapta, hogy az újonnan kinevezett John Fitzerald Keneddy elnök feleségének, Mrs. Jacqueline Bouvier Kennedy-nek a védelmét lássa el. A férfi kötetének bevezető soraiban őszintén bevallja, hogy amikor a megbízást megkapta korántsem töltötte el örömmel a munka, ám miután megismerte a first ladyt nagyon megváltozott a véleménye. Elragadóan kedves, barátságos asszonynak írja le az elnöknét, és ha barátság nem is alakulhatott ki közöttük, a kölcsönös tisztelet és bizalom mindenképpen jellemezte viszonyukat. A szerző ezután saját életrajzát is felvázolja röviden. Örökbefogadott gyermekként nőtt fel, és csak felnőttkorában tudta meg kik is az igaz szülei. Számára az a négy esztendő, amelyet a first lady közelében, a védelmével eltöltött, pályája csúcsát jelentették, amelyért később, Jacqueline 1994-ben bekövetkezett halála után állami kitüntetésben részesült. Aki arra számít, hogy szaftos pletykákat olvashat a címszereplőről, nagyon téved, …

 

E-mail Nyomtatás PDF

Vér a havon

Olaf finoman szólva furcsa karakter. Súlyosan diszlexiás, ám ettől függetlenül fanatikus könyvmoly, betegesen zárkózott, anyakomplexusban szenvedő, magát is - legyen szó emberről vagy eszméről - alárendeltnek tartó, szinte életképtelen fiatal férfi, aki a legteljesebb titokban, tele gátlásokkal gyöngéd érzelmeket táplál a nők iránt, különös tekintettel a többszörösen rokkant, sánta és siketnéma lányra, Mariára. Olafnak egy dologhoz azonban igazán van érzéke: a profi emberöléshez. Abban a szerencsében van része, hogy a "hobbija" egyben a hivatása is: Olaf egy Daniel Hoffmann nevű maffiózó szolgálatában áll bérgyilkosként. Megbízásait rutinos közönnyel végzi, egészen addig, míg Hoffmann meg nem bízza a neje, Corina megölésével. Amikor ugyanis Olaf megpillantja Corinát, tudja, hogy sóvárgása Maria iránt csak halvány árnya annak a szenvedélynek, amit Hoffmann felesége, vagyis aktuális áldozata iránt érez...

E-mail Nyomtatás PDF

A másik életem

Demcsák Zsuzsa, tv-s személyiség minden nap látható az egyik kereskedelmi csatorna képernyőjén. A feltűnően csinos, intelligens, három nyelven beszélő, közgazdász végzettségű műsorvezetőnőről azonban kevesen tudják, hogy éveken keresztül bántalmazta férje, mígnem egy nap úgy döntött, hogy elhagyja gyermekeinek apját, elválik, hogy megszabadulva a napi megaláztatásoktól, verésektől új életet kezdjen. Önéletrajzi könyvében leplezetlenül vall eddigi élete, pályája állomásairól, és eközben egy önértékelési zavarokkal küzdő, teljesítmény orientált, önmagával folyamatosan elégedetlen asszony képe bontakozik ki az olvasó előtt. Demcsák Zsuzsa fiatalon a kinézetével nem volt megelégedve, s bár rendszeresen sportolt, úgy érezte túlságosan magas, nem elég nőies, és a férfiak ezért nem figyelnek fel rá. Önbizalma megerősítése érdekében huszonévesen elindult egy modell és szépségversenyen, ahol előkelő helyezést ért el, ezután került be a média világába, ahol majd mindegyik jelentős tv-csatornánál dolgozott. Egy televíziós kollégája révén ismerkedett meg a magát "Öcsiként" bemutató férfival, akiről nem sokat tudott, azt sem, hogy valójában mivel foglalkozik, ám a kettejük kapcsolata oda vezetett, hogy a szerző terhes lett, és ezért kényszerházasságra szánta el magát. Két gyermekük, egy fiú és egy kislány született, alig egyéves korkülönbséggel. A férj azonban meglehetősen keveset tartózkodott otthon, és vajmi keveset törődött családjával, ám feleségét, aki visszament dolgozni, folyamatos féltékenységi jeleneteivel, gyanúsítgatásaival, és tettleges bántalmazásaival gyötörte, porig alázta. Az asszony azonban még éveket várt, hogy elszánja magát a döntésre, míg két évvel ezelőtt baráti segítséget kérve beadta a válópert. Mostanra letisztultak le benne az elmúlt esztendők eseményei, kötetében azonban nemcsak saját életével ismerteti meg olvasóit, hanem hasonló sorsú asszonyok életét is bemutatja. A riportokban megnyilatkozó Mónika, Csilla, Gitta, Kinga, Betti, Marcsi mind-mind "túlélők", akik a szerző sorsához hasonlóan megtapasztalták a poklok poklát, míg végül sikerült kimenekülniük ezekből a kapcsolatokból. A kötetben, a témával kapcsolatban "megszólal" még Dr. Haraszti László pszichiáter, aki a féltékenység lélektanával ismertet meg, valamint Dr. Árnyasi Katalin ügyvéd, aki a családon belüli bántalmazás jogi vonatkozásait mutatja be. A megrendítő erejű vallomások vélhetően erőt adnak majd a hasonló sorsban vergődő asszonyoknak ahhoz, hogy változtassanak sorsukon, főként nekik ajánlható.

További cikkeink...

1. oldal / 2

Facebook

Hírlevél

Szavazás »

Milyen könyveket olvasol inkább szívesen?

Statisztika »

mod_vvisit_counterMa15
mod_vvisit_counterTegnap6168
mod_vvisit_counterEzen a héten11775
mod_vvisit_counterMúlt héten47281
mod_vvisit_counterEbben a hónapban125841
mod_vvisit_counterMúlt hónapban205780
mod_vvisit_counterÖsszesen4707842

Térkép »


Németi Ferenc Városi Könyvtár - Tokaj nagyobb térképen való megjelenítése