Könyvtárunk történtete

E-mail Nyomtatás PDF

Tokajban 1963-tól működik könyvtár. 1986-ban Tokaj várossá válásával községi ill. nagyközségi könyvtárból Városi Könyvtár lettünk.

Az eltelt 44 év alatt telephelyünk többször változott. Eredeti helyünk a valamikori községi tanács épületének földszinti boltíves helyisége volt, ahol 110 négyzetméteren ugyan, de hangulatos környezetben 10000 kötet könyv várta az olvasókat.
1988-ban a Városi Tanács egy új épületszárnnyal bővült, s ezért átköltöztünk a Művelődési Ház udvarába, ahol 10 évet töltöttünk meglehetősen szűkös körülmények között.
1996-ban – egy az egész várost érintő szerkezetátalakítás eredményeképpen- összevonták a könyvtárat az általános iskolával és az óvodával. Az intézmény szakmai önállóságát mindvégig megőrizhette.
Óriási változást jelentett , amikor 1998-ban az általános iskola rekonstrukciója kapcsán szép, impozáns körülmények közé költözhettünk. A galériával megosztott 300 négyzetméteres könyvtárban 25000 kötet könyv és 1100 audiovizuális dokumentum várja az évente beiratkozó 1200 olvasót.
 
A könyvtár fennállásának 45 évfordulója alkalmából az intézmény felvette a NÉMETI FERENC nevét.
 
Németi Ferenc (?- Tokaj, 1565) a tokaji vár legvitézebb kapitánya,versíró volt.
Zemplén vm.-ben Zétényben volt birtokos, felesége Balassa Zsófia. Az irodalom, a tudományok és a helvét irányzatú reformáció pártfogója. Az ő támogatásával jelent meg Melius Juhász Péter Az egész keresztyéni tudománynak fondamentoma c. műve (Debrecen, 1562). Buzdítására és anyagi támogatásával fordította le Veres Balázs, Bihar vm. jegyzője és főbírája Werbőczy Hármaskönyvét (Magyar Decretum…Debrecen, 1565).
1556-ban tokaji kapitányként átállt Izabella és János Zsigmond oldalára. Ferdinánd megfosztotta zétényi birtokaitól. Tokaj védelme közben kapott sebébe halt bele. Három zsoltárparafrázis őrzi nevét.

Facebook

Hírlevél

Szavazás »

Milyen könyveket olvasol inkább szívesen?

Térkép »